2014-05-07

ŠIMTAI LIETUVOS VAIKŲ - FOLKLORINIŲ ŠOKIŲ VARŽYTUVIŲ
,,PATREPSYNĖ 2014“ FINALE




Varžysis geriausi Lietuvos folklorinių šokių šokėjai iš 18 savivaldybių, iš viso 126 poros (253 šokėjai).
„Patrepsynei“ – jau 10 metų! Ji Lietuvos kultūros ministerijos įtraukta į 2009–2014 metų respublikos prioritetinių renginių sąrašą (o sąraše iš viso tik 14 renginių!). 
Pirmą kartą šiemet didžiojoje Šiaulių arenos salėje bus parengtas atskiras plotas visiems norintiems pasišokti: žiūrovams, sirgaliams, smalsuoliams. Kadangi varžytuvių metu skambės gyva muzika, kviečiame visus ne tik pasižiūrėti, bet ir kojas pakilnoti. Renginys nemokamas.
12 val. Pradedančiųjų grupės varžytuvės
15 val. Pažengusiųjų ir Patyrusiųjų grupių varžytuvės

Atvyksta dalyviai iš Vilniaus miesto, Šiaulių miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Panevėžio rajono, Radviliškio, Prienų, Ukmergės, Biržų, Jonavos, Pakruojo, Pasvalio, Kelmės, Tauragės, Molėtų, Trakų ir Šilalės rajonų.
Šokiai pagal sudėtingumą suskirstyti į Pradedančiųjų, Pažengusiųjų ir Patyrusiųjų kategorijas. Pradedančiųjų kategorijoje varžysis 65 poros, Pažengusiųjų – 43 poros, Patyrusiųjų – 9 ketvertai.
Varžytuvių vertinimo kriterijai neapsiriboja vien šokio technikos ar etninių ypatumų vertinimu – svarbi kiekvieno šokėjo emocija, įsijautimas, individuali interpretacija. Šokėjus vertins žiuri, vadovaujama etnologo Ernesto Spičo, kuris yra panašių į „Patrepsynę“ folklorinių šokių varžytuvių Latvijoje sumanytojas ir siela, visų iki šiol vykusių ,,Patrepsynių“ žiuri pirmininkas. Komisijoje dirbs ir humanitarinių mokslų daktaras, Panevėžio muzikos mokyklos direktorius, etnomuzikologas Gvidas Vilys, Šiaulių universiteto Edukologijos fakulteto docentė, socialinių mokslų daktarė Ramutė Gaučaitė, Lietuvos liaudies kultūros centro specialistės Jūratė Šemetaitė ir Audronė Vakarinienė, Šiaulių miesto garbės pilietė, Šiaulių kultūros centro šokių ansamblio „Želmenėliai“ meno vadovė Aldona Masėnienė.
Renginį ves Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos antrokė Damilė Martinaitytė ir Šiaulių universiteto studentas Dovydas Petkus. Šokiams akompanuos Šiaulių ,,Saulėtekio“ gimnazijos folkloro ansamblio ,,Vieversėlis“ instrumentinė grupė (vadovas Arūnas Stankus) ir Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblio „Ratilėlis“ muzikantai (vadovė Alvyda Česienė).
Šokėjų poroms bus paskirtos 55 nominacijos už geriausiai pašoktus šokius – įteikiami diplomai ir prizai. 3 poros laimės geriausių ,,Patrepsynės 2014“ šokėjų nominacijas. Geriausiems bus įteikti nugalėtojų marškinėliai ir šiauliečio tautodailininko Alberto Martinaičio pagaminti specialūs prizai, kuriuos geriausi šokėjai laimės savo mokykloms.
Gausybė savanoriškai įsteigtų prizų, kuriuos gauna ne tik komisijos įvertintos poros, „Patrepsynę“ daro išskirtinę kitų projektų tarpe, nes čia skatinama ne tik gražiai šokti ir laimėti, bet ir pastebėti kitus gražiai šokančius moksleivius, juos pasveikinti ir apdovanoti dažniausiai savo rankų darbo dovanomis. Šokėjams bus išdalinta ir daug specialiųjų prizų, kuriuos įsteigė Šiaulių UAB „Vandens siurbliai“, Šiaulių folkloro klubo ,,Patrimpas“ nariai ir bičiuliai, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyrius, patys šokėjai ir jų vadovai, tėveliai, komisijos nariai, renginio vedėjai, muzikantai ir kiti.
            Dalyvių ir žiūrovų nuomone, „Patrepsynė" - tikra tradicinio šokio šventė! 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą